App ontwikkelaar Applified richt zich op mobiele oplossingen voor bedrijven

Applified
Interview met Lex Beijer – Applified

Hoe is jullie bedrijf ontstaan?
Dat is wel een leuk verhaal. De oprichters van Applified hebben elkaar leren kennen in San Francisco, allen waren deelnemers aan een handelsmissie naar Silicon Valley, georganiseerd door de EVD. Later, weer terug in Nederland, besloten zij de handen ineen te slaan en samen Applified op te richten.

Welke apps hebben jullie zoal ontwikkeld en op welke zijn jullie het meest trots plus waarom?
Applified is gespecialiseerd in zogenaamde Enterprise Apps, mobiele oplossingen voor bedrijven dus. Voor klanten of voor personeel. Sorry dus, maar niet echt interessant voor consumenten of App verslaafden…! Belangrijk bij onze oplossingen is altijd de koppeling met een administratief back-end systeem. In je smartphone of op je tablet doe je je ding, en je werk is meteen in de administratie verwerkt. Lekker snel en makkelijk. Zo hebben wij een uren App (iPhone) ontwikkeld en ook een CRM App (iPhone en Android). Een mooi voorbeeld is ook 12View, een Android tablet App waarin de gebruiker het gehele rioolstelsel ‘ziet’ in Google Maps.

Kunnen jullie iets vertellen over de techniek achter een app?
Er zijn veel wegen die naar Rome leiden, iPhone, Android, WindowsRT, BlackBerry, HTML-5. Afhankelijk van de wensen van de klant, de doelgroep en de features binnen de App zelf, wordt er een keuze gemaakt. Technisch lopen deze nogal uiteen. In onze optiek, is het belangrijk om eerst de User Experience en het design pixel perfect te krijgen. Onze klanten willen graag eerst zien wat er gebouwd gaat worden, ze willen zeker weten dat de mobiele oplossingen de juiste functionele eisen afdekken. Wij noemen dat ook wel Design Led Engineering. Alles wat je niet ziet, de programmering dus, is iets waar wij anderen voor inzetten, in India, Spanje en ook in Nederland overigens.

Kunnen jullie iets vertellen over de kosten voor het laten maken van een app?
Dat staat ook al op jullie website beschreven en wij sluiten ons daar helemaal bij aan. Het hangt af van de functies van de App en het budget van de klant. Als het goedkoop moet, kan het goedkoop, maar verwacht dan geen topoplossing met alle toeters en bellen en een perfect design. Als de klant wat meer budget kan vrijmaken, is dat soms realistischer, zeker als het een mobiele oplossing betreft die voor klanten, het publiek, is. Dan moet alles er immer tip-top uitzien.

Wat zijn de meest voorkomende problemen bij het ontwikkelen van een app?
Webservices! Kost altijd de nodige moeite om alle neuzen dezelfde kant op te krijgen, maar lukt uiteindelijk natuurlijk wel. Back-end systemen waarmee onze Apps koppelen zijn altijd weer anders, dus ervaring opbouwen werkt hier niet optimaal. Soms ben je dus een aantal malen heen-en-weer aan het communiceren om het helemaal goed te krijgen, hoort er nu eenmaal bij…!

Hoe brengen jullie nieuwe apps onder de aandacht van de doelgroep? Niet van toepassing op Applified, de doelgroep van onze mobiele oplossingen is altijd beperkt en bekend, in tegenstelling tot bijvoorbeeld consumenten Apps.

Hoe onderscheiden jullie je van andere app ontwikkelaars?
Wij kunnen de klant ook helpen met zijn Mobiele Strategie, daar hebben wij een standaard traject voor ontwikkeld, MSA, Mobile Strategy Assessment; wij focussen op UX en Design Led Engineering; onze offshored engineering is super vakkundig, snel en vaak ook nog goedkoop.

Hoe zien jullie de concurrentie tussen de verschillende app platforms?
De markt is enorm, er leven 7 miljard mensen op deze planeet! Dus…er is ruimte…ruimte voor meerdere platformen naast elkaar. Het is goed dat er concurrentie is. Concurrentie bevordert ontwikkeling en levert uiteindelijk het beste resultaat voor de consument. Wij zien iOs, Android en WindowsRT als belangrijkste OS-en; Apple, Samsung, HTC, LG en Nokia als belangrijkste hardware fabrikanten.

Hoe zien jullie de toekomst van apps?
Daar kun je een boek over volschrijven. Kijk eens hoe snel het gegaan is in 5 jaar tijd! Tel daar eens 10 jaar bij op en probeer je voor te stellen hoe de mobiele wereld er dan uitziet. Best moeilijk, niet? Misschien zelfs onmogelijk. Maar wij hebben er wel een idee over; Apps, of liever gezegd, de mobiele user interface, gaat meer en meer domineren. Waarom zijn Apps zo succesvol? Het is persoonlijk. Omdat er geen handleiding nodig is, iedereen snapt het, omdat het direct antwoord geeft of een taak verricht. En natuurlijk omdat je het overal en altijd kunt gebruiken. Wij verwachten dus dat er nog heel veel staat te gebeuren op dit terrein, wij staan nog maar aan het begin van een grote App revolutie. Apps en de smartphone zullen in de toekomst steeds meer ons persoonlijke leven gaan vormgeven en beheersen.

Geef een reactie