Stage lopen bij App Your Service

App your service groepsfoto

Wie en wat is App Your Service?
Wij zijn een app ontwikkelaar, gevestigd in het hartje van Amsterdam. Iedereen kan bij ons een aanvraag indienen voor het laten ontwikkelen van een applicatie voor alle verschillende besturingssystemen. Wij ontwikkelen echter hoofdzakelijk apps voor bedrijven en particuliere investeerders. Momenteel zijn wij met een aantal grotere applicaties bezig. In ons portfolio zijn bijna alle projecten te vinden waar wij mee bezig zijn en ook applicaties die wij afgelopen tijd ontwikkeld hebben. Als app ontwikkelaar zijn wij nu al ruim een jaar een officiële stageplek voor mbo en hbo studenten. Wij zijn toen begonnen met een stagiair, terwijl we momenteel alweer 4 studenten op kantoor hebben, die bij ons full time stage lopen.

Hoe zijn jullie in contact gekomen met de studenten?
Ongeveer een jaar geleden waren wij op zoek naar design versterking voor ons team van developers. Het risico dat wij zouden lopen bij het in dienst nemen van een fulltime designer was voor ons op dat moment te groot. Hierdoor zijn wij opzoek gegaan naar alternatieven waar het risico een stuk kleiner zou zijn. Een van ons kwam toen met het idee om te kijken of stagiairs dit werk ook konden opvangen. Vervolgens hebben wij contact opgenomen met de vaste stage begeleiders in de regio Amsterdam. Zij waren toen meteen positief over App Your Service als stage plek en een aantal weken later kon de eerste stagiair al aan de slag.

Wat voor opleiding doen jullie stagiairs?
Wij hebben zowel stagiairs op hbo als mbo niveau die bij ons stage lopen. Zij zijn dan ook niet allemaal afkomstig van dezelfde opleiding. Echter, de meeste stagiairs studeren CMD, communication & multimedia design, waarbij ze een brede basis geleerd krijgen met onder andere graphic design, webdesign en animatie. Daarnaast krijgen wij nu van over het hele land aanvragen om stage bij ons te lopen, en zit er momenteel zelfs een student uit Nijmegen die bij ons stage loopt en heeft er een student uit Maastricht zijn stage bij ons gevolgd. De Stagiairs houden zich bezig met verschillende stages van de ontwikkeling van een app. Al ligt de nadruk wel duidelijk op de design fase van de apps. Het werk dat ze bij ons doen proberen wij daarbij zo goed mogelijk af te stemmen op de opleiding die ze doen.

Op welke manier worden de studenten begeleid?

Onze projectmanagers, die ook een achtergrond in CMD hebben, houden zich bezig met het begeleiden van onze stagiairs. Zij proberen heel bewust stagiairs de ruimte te bieden om hun eigen creatieve draai te kunnen geven aan iedere opdracht, maar blijven dicht in de buurt om ervoor te zorgen dit overeen komt met de wens van onze klant. Wij geven ze dan ook zo veel mogelijke positieve feedback, maar zullen wanneer het moet af en toe ook hard op de rem stappen. Dit is gelukkig nog niet vaak nodig geweest.

Wat leren stagiairs bij jullie?
Allereerst leren stagiairs tijdens hun stage bij ons om de geleerde theorie in praktijk te brengen, waarbij zij heel specifiek te maken krijgen met het app ontwikkelen voor smartphones en tablets. Dit is echter maar een deel van wat ze leren tijdens hun stage. Wij vinden het belangrijk dat stagiairs zich zo breed mogelijk ontwikkelen tijdens hun stage bij ons. Dit sluit perfect aan bij CMD, omdat dit een breed georiënteerde opleiding is. Op de werkvloer geldt de regel: Work hard, play hard. Daarom hechten wij ook veel waarde aan gezamenlijke lunchen, bedrijfsuitjes en andere sociale activiteiten, zo hebben een tafelvoetbaltafel op kantoor en wordt er regelmatig een potje gepokerd op vrijdagmiddag. Hierdoor kunnen stagairs ook naast het werk samen met elkaar en onze developers contacten leggen. Maar nog belangrijker is dat ze naar mate de stage vordert steeds meer verantwoordelijkheden krijgen, leren zelfstandig te werken, en samen te werken. Hierbij hechten wij veel waarde aan het ontplooien van hun creativiteit. Een van de verantwoordelijkheden is het omgaan met klanten, waarbij ze niet alleen via de mail contact hebben, maar ook aanwezig zijn bij afspraken met de klanten, om zo de feedback over hun werk van de klant kunnen horen en samen met de klant te brainstormen over mogelijkheden voor de app.

Wat vindt App Your Service van het kennisniveau en de studies op het gebied van app ontwikkeling?
Over het algemeen zijn wij tevreden over het niveau dat de stagiairs bij ons laten zien. De opleidingen die zij volgen sluiten goed aan bij de werkzaamheden die wij doen. Zo is de brede oriëntatie van studenten CMD ideaal om ze bij meerdere stappen in het app ontwikkeling proces te betrekken. Wel hebben wij een groot verschil gemerkt in werkhouding tussen stagiairs, waarbij stagiairs met een positieve werkhouding veel sneller dingen oppikken en eerder meer zelfstandigheid kunnen krijgen. Daarnaast hebben wij nu bij stagiairs uit verschillende jaargangen gehad, waarbij het 2de jaars nog een aantal skills ontbreekt die 3de of 4de jaars wel al hebben geleerd. Toch zijn wij zeer tevreden over de stagiairs die wij tot op heden hebben kunnen begeleiden en zullen dit richting de toekomst zeker blijven doen.

Hoeveel stageplekken zijn er?
Zoals eerder aangegeven hebben wij momenteel 4 stagiairs rondlopen en momenteel hebben wij ook geen plek voor meer stagiairs. Toch kunnen studenten zich altijd inschrijven om bij ons stage lopen. Dit komt omdat stagiairs altijd tussen de 2 en 6 maanden stage bij ons lopen, waarna er weer plaats is voor iemand anders. Daarnaast zijn wij nog steeds groeiende, waardoor het altijd kan zijn dat wij plek hebben voor een extra stagiair. Alhoewel stages in principe altijd onbetaald zijn, zorgen wij er altijd voor dat stagiairs nooit met lege handen bij ons weggaan. Dit houden wij echter altijd als verrassing voor wanneer ze weggaan. Onze insteek is dat wanneer wij tevreden zijn over een stagiair deze ook na zijn stage periode aan ons verbonden blijft. Dit kan door naast de studie parttime bij ons te blijven werken of na afronding van de opleiding bij ons terug te komen.